Hoe het begon

De oprichting van de stichting was een initiatief van vier ouders van gehandicapte kinderen. Zij besloten zelf een stichting voor paardrijden door mensen met een beperking op te richten en hebben contact gezocht met mensen die mee wilden helpen bij de oprichting. Na rondvragen ontstond er een kleine groep mensen die graag hun schouders onder dit initiatief wilden zetten.
Op 13 oktober 1990 vond de eerste rijles plaats.

Op 2 april 1991 werd stichting Het Vrolijke Ruitertje officieel opgericht door Co de Waal, Ferry Janssen en Agnes Hafmans-van Loon. De eerste bestuursleden waren Nicole Kokke en Dymphie van Loon-Proost. Op dat moment reden er dus 4 ruiters bij de stichting. De eerste rijlocatie was manege Den Drieslag te Heerle waar toen alleen op zaterdagmiddag werd gereden. Agnes Hafmans was de allereerste instructrice.

Er bleek enorm veel vraag naar een mogelijkheid voor mensen met een beperking om te kunnen paardrijden. Omdat er hiervoor maar één stichting in de directe omgeving van Roosendaal was, groeide de stichting dus in een vrij hoog tempo.

In het jaar 1992 werd het penningmeesterschap overgenomen door Nicole Kokke. In de loop der jaren is de samenstelling van het bestuur een paar maal veranderd. Bij een groeiende stichting komen steeds meer taken kijken en het bestuur groeide mee.

In het jaar 1993 (een roerig jaar voor de stichting) vonden er een aantal veranderingen plaats. De rijlocatie veranderde naar manege Majoppenveld in Roosendaal. Eigenaar van deze manege was Ad de Nijs. Op 1 april vond de eerste uitbreiding plaats naar de maandagavond.

Op 7 oktober van datzelfde jaar werd het opstapperron in gebruik genomen. Dit was een grote vooruitgang voor de begeleiding: zij hoefden de ruiters niet met eigen kracht op de pony te tillen, de ruiter kon nu zelf via het opstapperron op de pony stappen. Het secretariaat werd overgenomen door Henry van Loon.

In 1995 vond een verhuizing plaats naar manege Den Goubergh in Roosendaal.

Uitbreiding van rijdagen
De wachtlijst is een chronisch verschijnsel in de stichting. Het is natuurlijk erg jammer dat niet alle aspirant-ruiters meteen kunnen starten. Om meer ruiters te kunnen plaatsen werd er dan ook gekeken naar andere maneges om meer rijdagen te krijgen. In mei 1997 startten we in manege De Belle in Etten-Leur op maandag- en donderdagavond. Hiermee konden er meteen een aantal ruiters van de wachtlijst geplaatst worden.
In 1998 nam Co de Waal na een voorzitterschap van bijna acht jaar helaas afscheid van de stichting. Hij is zeer nauw betrokken geweest bij de oprichting en heeft met veel enthousiasme de stichting op de kaart gezet. Na die acht jaar werd het wat zwaarder voor hem en nam hij afscheid van de club. Hij liet een zeer stabiele basis voor de stichting achter en heeft veel voor Het Vrolijke Ruitertje betekend. Hij werd opgevolgd door Ben Borsboom.

In 2001 bestond de stichting 10 jaar
Onze eerste mijlpaal was bereikt!

Opnieuw groeide de wachtlijst. Er stonden bijna 50 mensen op. De twee maneges hadden niet meer ruimte om uit te breiden. Het werd dus tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. In augustus 2002 startten we in Rucphen, in hippisch centrum Nieuw Keytenburg.

Op 11 juli 2005 overleed Henry van Loon, de secretaris die vanaf de oprichting deel uit maakte van de stichting, waarvan elf jaar als secretaris. Hij heeft de stichting mede vorm gegeven en heeft in alle jaren veel werk voor de stichting verricht. Zijn overlijden ervaren we als een heel groot verlies. Het secretariaat werd overgenomen door zijn vrouw Dymphie.

Nevenactiviteiten door de jaren heen
Sinds de oprichting is er veel gedaan om Het Vrolijke Ruitertje in de picture te zetten. Er is geld nodig om te kunnen doen wat er gedaan moet worden. Dit gebeurt via sponsoring en activiteiten waarbij aandacht aan de stichting werd besteed. Jarenlang, vanaf de oprichting, zijn wij vertegenwoordigd geweest op de oranjemarkten in Heerle en in Roosendaal en hebben we de rondjes paardrijden voor kinderen verzorgd. Ook is de stichting regelmatig aanwezig op beurzen (oa Roosendaals Treffen) om aandacht te vragen voor onze stichting.

Indoor Zeeland
Tot enkele jaren geleden deed Het Vrolijke Ruitertje in de kerstvakantie mee aan de promotiedag paardensport voor mensen met een beperking in Goes. Deze dag gaat vooraf aan het veertien dagen durende hippische evenement van Zuid-Nederland “Indoor Zeeland”. Er werden proeven gereden door verschillende paardrijverenigingen voor mensen met een beperking, om een mooie prijs te winnen. Voor dit concours werd door de deelnemers dan ook hard geoefend.

 

<– Over

—> Kader